Suomen Kylät järjesti palkintogaala 2021 -tilaisuuden osana valtakunnallista maaseutuparlamentti-tapahtumaa. Palkintogaalassa luovutettiin ensimmäistä kertaa Vuoden Nuori Paikallistoimija -tunnustus. Kuvassa vasemmalla nuorisojaoston Nina Kuusisto-Huuskonen, ensimmäinen Vuoden Nuori Paikallistoimija Sanna Petäjämaa Luohuan kylältä Siikajoelta Pohjois-Pohjanmaalta, nuorisojaoston puheenjohtaja Karoliina Ahtiainen, sekä Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne. Vuoden Nuori Paikallistoimija sai palkinnoksi Hannu Parkkamäen käsityönä valmistama leikkuulauta ja Suomen Kylien viestintäpäällikkö Anssi Ketosen suunnittelema ja käsityönä valmistama Voiko-voiveitsi. Kuva: Anuliina Frantti.

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain aktiivisen ja innovatiivisen kylän Vuoden kylänä. Valitsemalla Vuoden kylä halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Vuoden kylä valitaan joka vuosi ja vuonna 2021 palkinto jaetaan juhlallisessa Maaseutuparlamentti-tapahtumassa lokakuussa.

Vuoden kylän lisäksi palkitsemme vuosittain Kylätoiminnan tiennäyttäjiä sekä Vuoden maaseututoimijan ja Vuoden maaseutukasvon. Kylätoiminnan tiennäyttäjät ovat kylätoiminnassa erityisen ansioituneita henkilöitä, jotka ovat olleet pitkäaikaisella panoksellaan kehittämässä valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa. Kylätoiminnan tiennäyttäjiä on nimetty aina vuodesta 1999 lähtien.

Vuoden Maaseututoimija on henkilö, joka on saavuttanut erinomaisia tuloksia erityisesti Leader-toiminnassa, kylätoiminnassa tai muussa paikallisessa kehittämistyössä. Valinta ei ole sidottu nimettävän henkilön taustaorganisaatioon, ainoastaan valintaehtojen täyttymiseen. Tässä valinnassa ei painoteta senioriteettia tai pitkää toiminta-aikaa, vaan valittavan henkilön hyviä tuloksia, innostavuutta ja innovatiivisuutta.

Vuoden Maaseutukasvoksi nimetään julkisuuden henkilö, joka on toiminnallaan tehnyt maaseutua positiivisella tavalla tunnetuksi.

Vuoden 2021 Suomen vuoden kylä on Pirkanmaalla sijaitseva Lantulan kylä. Vuoden kylä julkaistiin poikkeuksellisesti jo toukokuussa ja muut palkinnot julkaistaan maaseutuparlamentissa syyskuussa 2021.

Vuoden Nuori Paikallistoimija 2021

Suomen Kylien nuorisojaosto lanseerasi palkintogaalaan täysin uuden palkintokategorian, joka on Vuoden Nuori Paikallistoimija. Nuorisojaosto organisoi palkinnon ja palkittavat. Virallinen nimeäminen tehtiin Suomen Kylien hallituksessa. Vuoden Nuori Paikallistoimija on Sanna Petäjämaa Luohuan kylältä Siikajoelta Pohjois-Pohjanmaalta. Kunniamaininnan saajia ovat Vilina Välimäki Kellahden kylästä Porista Satakunnasta ja Niko Luokkakallio Jokipiin kylästä Kurikasta Etelä-Pohjanmaalta.

Vuonna 2021 nimetyt maaseutukasvo, maaseututoimija ja tiennäyttäjät

Valtakunnalliseksi vuoden maaseutukasvoksi nimettiin Punkaharjulla hotellia pyörittävä Saimi Hoyer. Maaseutukasvo arvonimi myönnetään henkilölle, joka on esimerkillisellä tavalla tuonut maaseutua myönteisesti esiin julkisuudessa. Saimille ojennettiin lieksalaisen moottorisahataiteilijan Taisto Pehkosen veistelemä puinen karhupatsas.

Valtakunnalliseksi vuoden maaseututoimijaksi nimettiin Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltola. Peltola on suomalaisen maaseudun puolestapuhuja ja monipuolinen tekijä. Vuoden maaseututoimija on henkilö, joka on toiminut aktiivisesti ja innovatiivisesti paikalliskehittämisen parissa. Peltolalle myönnettiin kylätoiminnan kultaisella ansiomerkki, joka on korkein kylätoiminnan ansiomerkki.

Kylätoiminnan tiennäyttäjiksi valittiin Tuula Eilittä Keminmaalta Lapista, Marjatta Valkonen Kangasniemeltä Etelä-Savosta ja Jari Elo Kotkan Tiutisista Kymenlaaksosta.

 

Aiemmin palkitut Vuoden kylät ja kunniamaininnat (1985-2018) löydät täältä
ja Tiennäyttäjät (1999-), Maaseututoimijat (20017-) ja Maaseutukasvot (2012-) täältä.